~Τζώρτζια Κεφαλά~

Η Τζώρτζια Κεφαλά ζωντανά στο Εν-τεχνο.gr 11-3-2016

eg

Το εν-τεχνο.gr φιλοξενεί σήμερα ένα ανήσυχο πνεύμα της ελληνικής δισκογραφίας, μια show woman του live stage ,μια ιδιαίτερη φωνή και μια ακόμα πιο ιδιαίτερη παρουσία ,μια γυναίκα που ο θυελλώδης χαρακτήρας της εκπέμπει σε όλες τις πτυχές της. Στον αέρα του εν-τεχνου καλός ορίζουμε την Τζώρτζια Κεφαλα.

Είκοσι χρόνια σε αποχρώσεις του μπλε χωρίς να ξεφτίσει το μουσικό σας χρώμα. Ποιο είναι τελικά το μυστικό αυτό της επιτυχίας των τόσο χρόνων;

Είναι μια συνάρτηση πραγμάτων, για να πετύχεις την συνταγή θα πρέπει οι άνθρωποι που αποτελούνε μια ομάδα να έχουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο και να είναι απόλυτα υπεύθυνοι για αυτό το ρόλο τους. Ταυτόχρονος το συνεργατικό κλίμα ,δηλαδή ο ένας να λέει την γνώμη του στον άλλον αλλά αυτός που αποφασίζει τελικά είναι υπεύθυνος για τον τομέα του. Εγώ είμαι υπεύθυνη για το τραγούδι και την εικόνα των ΜΠΛΕ προς τα έξω, ο Γιώργος Παπαποστόλου γράφει την μουσική , ο Γιώργος Παρώδης γράφει στίχο αποκλειστικά και μόνο, η Νατάσα Αλεξίου με το βιολί της, δηλαδή έχουμε πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα στην ομάδα αυτή και επειδή τα κρατήσαμε έτσι νομίζω πως αυτό ήταν και η επιτυχία του συγκροτήματος. Βέβαια οπωσδήποτε έχει να κάνει και με την μουσική γιατί χρειάζεται πάντα ένα υλικό να είναι διαρκώς ανανεωμένο πάνω απ’ όλα για εμάς του ίδιους και μετά για τους ακροατές μας. Είναι και τα χρήματα στη μέση , να ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά την επιτυχία και την αποτυχία βέβαια , να μη χρεώνεις να μοιράζεσαι αυτά τα δυο, δηλαδή να μη χρεώνεις την επιτυχία στον εαυτό σου και την αποτυχία στους άλλους. Τίποτα δε μας διέλυσε ή δε μας ταρακούνησε τελικά για να γκρεμιστούμε.

eg

2. Μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας των Μπλε (Γιώργος Παπαποστόλου ( συνθέτης ) , Γιώργος Παρώδης ( στιχουργός ) , Τζώρτζια Κεφαλά ( φωνή ) , Νατάσα Αλεξίου ( βιολί ) Καταλαβαίνουμε πως οι σχέσεις περνάνε αυτόματα σε ένα άλλο επίπεδο που πλέον το χαρακτηρίζεις οικογενειακό. Πόσο δύσκολο είναι τελικά να φτάσετε στο επίπεδο αυτό;

Νομίζω έχει να κάνει όπως και σε μια καλή οικογένεια και όταν λέω καλή δεν εννοώ με τους τύπους , εννοώ πως ο ένας δέχεται και αγαπάει τον άλλον για αυτό που είναι και τον στηρίζει. Νομίζω πως αυτό ακριβώς έχει γίνει και με εμάς , είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι σαν χαρακτήρες. Παρόλα αυτά ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον και τον στηρίζει επίσης, οπότε γίνεται κάτι μαγικό, αγαπησιάρικο , οικογενειακό το οποίο δε νομίζω να χαλάσει ποτέ αυτό το κλίμα.

H Τζώρτζια σαν άνθρωπος από πού αντλεί τόση ενέργεια στη σκηνή και στη ζωή της γενικά, ποιες είναι εκείνες οι στιγμές που σε γεμίζουν αυτήν την ενέργεια

Νομίζω πως η φράση αντλώ ενέργεια είναι λάθος , έχω την εντύπωση δηλαδή, είμαι ένας άνθρωπος που έχει καλή σχέση με την ενέργεια, νομίζω ότι είμαστε ενέργεια , δεν παίρνουμε από κάπου άλλου αλλά υπάρχουν πολλά που παρεμβάλουν στο πυρήνα αυτής της ενέργειας και στο φως που βγαίνει προς τα έξω ή όχι. Αν φανταστούμε ένα σπίτι μέσα στο δάσος και έχει ανοιχτά τα φώτα του αυτό το φως βγαίνει από τα παράθυρά του αν δεν είναι βρώμικα. Έχει να κάνει αν αφήνουμε αυτή την ενέργεια να κυκλοφορεί μέσα μας ,ποια είναι τα εμπόδια στην καθημερινή μας ζωή, μικρό θυμοί, μικρό άγχη τα οποία πιστεύω πως τα περισσότερα είναι τεχνητά ,επίκτητος φόβος από τα μέσα και τον τρόπο που οι μεγάλοι φροντίζουν να μας γεμίζουν το κεφάλι. Οπότε είναι στο χέρι μας να καθαρίζουμε αυτά τα τζάμια για να βγει αυτό το φως προς τα έξω. Όλοι μας είμαστε ενέργεια . Βέβαια δεν είναι η καλύτερη περίοδος που περνάμε αλλά ας σκεφτούμε πως πάντα η ανθρωπότητα πέρναγε από δύσκολους δρόμους δεν είναι μόνο τώρα, αντιθέτως έχουμε και μια μεγάλη περίοδο χωρίς πόλεμο ,ναι μεν το οικονομικό stress που περνάμε αλλά ας το πούμε πως είμαστε σε εισαγωγικά ασφαλής. Έχουμε το χρόνο και την πολυτέλεια να δουλέψει ο καθένας τον εαυτό του ξεχωριστά.

eg

1995 – 2016 η μουσική έχει αλλάξει κατά πολύ από τότε μέχρι και σήμερα, η Τζώρτζια ως καλλιτέχνης έχοντας την πορεία αυτή ποιες είναι οι αλλαγές που έχεις βιώσει εσύ στο χώρο . Η Τζώρτζια του σήμερα με την Τζώρτζια του χθες.

Ως συγκρότημα ζήσαμε και τις παλιές καλές εποχές, τότε που υπήρχαν οι δισκογραφικές που λειτουργούσαν με καλό ή κακό τρόπο κάποιες, το θέμα είναι όμως ότι υπήρχε η δισκογραφία ,υπήρχαν πωλήσεις , υπήρχε η μουσική όπως την ξέραμε τότε, δεν υπήρχε πειρατεία ένα θέμα που πολύ αργότερα πήρε διαστάσεις. Ζήσαμε την τότε εποχή, την προλάβαμε και ζήσαμε και την μεγάλη αλλαγή. Εγώ τώρα πως αντιλαμβάνομαι την ιστορία αυτή, επειδή ως κοινωνικοπολιτικά οδηγούμαστε σε τεράστιες αλλαγές, η μουσική είναι μια προέκταση αυτής της κατάστασης, πέρασε την ίδια κρίση και ψάχνει τον τρόπο να λειτουργεί και να εκφράζεται στο μέλλον. Αρχίζουμε να βάζουμε τις βάσεις για μια μελλοντική ανατροπή , τα πράγματα θα πάρουν άλλους δρόμους, δεν ξέρω αν το διαδίκτυο θα είναι πρωταγωνιστής, προφανώς ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρουν να κάνουν κάτι με τα δικαιώματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο κενό. Γενικά την αλλαγή δε την βλέπω δυσάρεστα.

Οι Μπλε ποτέ δεν ακολούθησαν το μουσικό ρεύμα, χαρακτηρίζονται για το δικό τους ύφος μουσικής που τους εκπροσωπεί. Δε διστάζετε και φλερτάρετε με διάφορα είδη μουσικής όπως pop jazz rock ,υπήρχε κάποια στιγμή που να κάνει πίσω η Τζώρτζια σε κάποιο άλλο είδος καλλιτεχνικού πειράματος ως βασική φωνή του συγκροτήματος; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να τολμήσεις ακόμα και αν ναι ποιο;

Θέλω να τολμήσω πάρα πολλά, εγώ για τέτοια είμαι . Η αλήθεια είναι πως έχω λίγο παράπονο από το ελληνικό κοινό από την άποψη πως δε θέλει τους καλλιτέχνες της τόσο τολμηρούς η Ελλάδα ,θέλει να πατάνε στα ίδια , να είναι οι γνώριμοι και απαράλλαχτοι όπως τους ξέρει. Είμαστε λίγο της ντροπής και της αίσθησης του μέτρου , δε θέλουμε να ξεφεύγουμε από το μέτρο. Ακόμα και οι στίχοι που αγαπάμε έχουν λογική ,συνέπεια και συγκεκριμένη φόρμα. Δε μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτά τα πράγματα ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε κάποιον που είναι πολύ διαφορετικός από εμάς . Θα ήθελα να κάνω πολλά δε σκέφτομαι τις συνέπειες, σίγουρα θα κάνω πράγματα που έχω στο νου μου.

Η Τζώρτζια βγάζει κάτι το ανατρεπτικό ,κάτι το ατίθασο επί σκηνής , αυτό όσο αφορά το κοινό που σε παρακολουθεί. Η καθημερινότητα σου και η προσωπική σου ζωή έχει αυτά τα χαρακτηριστικά;

Νομίζω την έχει, όχι βέβαια με ένα τρόπο επιφανειακό, δεν είναι κάτι που το βλέπεις αν ήσουν γείτονάς μου ,ναι μεν δεν είμαι η πιο συνηθισμένη μαμά και γειτόνισσα αλλά και από την άλλη δε βλέπεις κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Προσπαθώ να δυσκολεύω τον εαυτό μου, να ψάχνω την αλήθεια , να μην επαναπαύομαι , να βρίσκω την ελευθερία μέσα από την δέσμευση, την αγάπη μέσα από την επιμονή και την υπομονή. Ναι εκεί είναι που την βρίσκεις , η ελευθερία δε φαίνεται μέσα από την ασυδοσία δηλαδή ότι κάνω ότι θέλω ανά πάσα στιγμή. Ελευθερία βρίσκεις όταν είσαι συνεπής σε κάτι, εκεί πραγματικά ελευθερώνεται η ψυχή ,όταν δίνεις κάπου τον λόγο σου και είσαι σε θέση να τον κρατήσεις. Αυτό με βοηθάει στη ζωή μου και πιστεύω μου δίνει ένα είδος ανάτασης. Όλα αυτά μπορεί να με δυσκολεύουν αλλά από την άλλη με ανταμείβουν και βρίσκομαι σε καλό δρόμο .

eg

Τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα ,πότε περιμένουμε καινούρια σας δισκογραφική δουλειά .Η Μπλε αύριο

Ο στόχος είναι να αγαπήσουν οι άνθρωποι τα πράγματα που αγαπάμε και εμείς ή μάλλον να τους δείξουμε τον τρόπου που τα αγαπάμε εμείς , το να καταλάβει ο άλλος τον τρόπο που σκάφτεσαι και να συγκινηθεί με αυτό είναι υπέροχο πράγμα, αυτός ήταν ο στόχος και το έχουμε καταφέρει. Βγάλαμε ένα άλμπουμ που ονομάζεται «είκοσι» και τώρα είμαστε σε μια πολύ παραγωγική κατάσταση που θα ακολουθήσουν και άλλα άλμπουμ σύντομα.

Μια σου ευχή ένα μήνυμά σου για τους ακροατές του εν-τεχνου.

Με όλη μου την καρδιά να καθαρίσουν αυτά τα τζάμια τα βρώμικα, να βγει το φως προς τα έξω , να είμαστε καλά με τον εαυτό μας, αυτόφωτοι και λαμπεροί .

Συνέντευξη: Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος

Επιμέλεια συνέντευξης: Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος - Κατερίνα Χορτατσιάνη